Sme pivný národ a v lete pijeme od smädu hlavne orosený zlatý ležiak. Na rozdiel od našich južných susedov, kde je vo veľkej obľube vínny strik. Vraj ho počas leta spotrebujú viac ako piva. Striková kultúra v Maďarsku je veľmi zaujímavá a pestrá. Každý pomer vína a vody/sódy, ktorý si viete predstaviť tam má svoje meno a príbeh.
Napríklad ja mám rád dlhý krok (hosszúlépés), čo je obrátený strik (dva diely vody na jeden diel vína) a počas týchto horúcich letných večerov pijem plnými dúškami malého domovníka (kis házmester) - 4 diely vody na jeden diel vína.
U nás striky hrajú väčšinou druhé husle a doma aj v podnikoch si ich robíme často z treťotriedneho vína. Je to podobné ako s vínom do varenia. To lacné, čo nám nechutí a hanbíme sa ho dať aj neželanej návšteve, dáme do varenia alebo do striku. Myslíme si, že tam sa to stratí. Nestratí.
Práve naopak. Čím menej ingrediencií kombinujeme, tým by mali byť kvalitnejšie. A čím kvalitnejšie ingrediencie používame, tým ich potrebujeme menej.
Skúste strik z dobrého vína a objavíte nový svet. Nebojte sa víno riediť vodou v akomkoľvek pomere. Nie je to blasfémie. Žiadny vinár sa na vás za to nebude pozerať cez prsty a letné horúčavy sa stanú o trochu znesiteľnejšie.
Ideálne víno na strik? Pre mňa suché. Veď, aké iné by sme mali zalievať vodou? Farba, ročník ani oblasť nie sú dôležité. Podstatná je kyselinka. Pikantné, šťavnaté víno je ten správny základ na dobrý letný svieži drink.