Cider je kvasený nápoj z jabĺk populárny hlavne v Západnej Európe. Primárnymi domovskými krajinami sú Španielsko a Francúzsku a asi najviac sa ho vypije v Anglicku. V našich zemepisných šírkach nemá až takú tradíciu, ale pomaly sa aj u nás derie na výslnie a získava si stále viac a viac priaznivcov.

Našťastie mileniáli si už nepamätajú Čučo, lacnú socialistickú verziu jablčného vína (de facto cideru), ktorý chutil presne tak, ako sa volal. Cider, tak môže u nás začať s čistým štítom nezaťažený minulosťou. Jablkám sa u nás všade darí veľmi dobre a nechýbajú nám ani vhodné ciderové odrody.

Jablko, dobré na výrobu cideru poznáte pomerne ľahko. Stačí doň zahryznúť. Keď vám zvraští tvár a stŕpne podnebie, tak viete, že čo sa nedá zjesť to sa dá dobre skvasiť. Najlepšie ciderové odrody sú spravidla kyslé, trpké až horké a nikomu moc nechutia. Ak máte takýto strom na záhrade, tak na neho určite neberte pílu ani sekeru. Dajte mu šancu. Ten, čo ho zasadil, možno vedel čo robí. Jabĺčka na jeseň pozbierajte, vylisujte a nechajte prekvasiť. Možno sa stane zázrak a z outsidera vašej záhrady bude razom váš najobľúbenejší strom.

Vyrobiť cider je pomerne jednoduché. Stačí vám šrotovník, lis a nejaká nádoba na kvasenie a zrenie. Cider sa najčastejšie vyrába z muštu, ale môžete priamo kvasiť aj neodšťavenú jablkovú drť. Na rozkvasenie môžete použiť kvasinky z obchodu alebo tie, čo si s jablkami prinesiete priamo zo sadu.

Ciderov je veľa druhov. Každý región a každý výrobca má svoj štýl a postup výroby. Možnosti sú pomerne široké. Cider môže byť sladký, suchý, tichý aj perlivý. Špeciálnym sladkým druhom cideru je ice-cider, kde sa prebytočná voda odstráni vymrazením muštu.

Ak máte vy, vaša babička alebo sused jablká a neviete, čo s nimi, tak neváhajte dorobiť si svoj vlastný cider. A nebojte sa neúspechu. Prvolezcom praje šťastie a veci sa najlepšie naučíte tak, že ich sami začnete robiť. A kým vám vykvasia vaše jablká si pre inšpiráciu a uhasenie smädu objednajte nejaký dobrý cider.

My odporúčame:

UTOPIA, Tátův Sad, Cider Stebou, Kliment, Cider talk, A.K. Cider

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *