Cider je kvasený nápoj z jabĺk populárny hlavne v Západnej Európe. Primárnymi domovskými krajinami sú Španielsko a Francúzsku a asi najviac sa ho vypije v Anglicku. V našich zemepisných šírkach nemá až takú tradíciu, ale pomaly sa aj u nás derie na výslnie a získava si stále viac a viac priaznivcov.

Našťastie mileniáli si už nepamätajú Čučo, lacnú socialistickú verziu jablčného vína (de facto cideru), ktorý chutil presne tak, ako sa volal. Cider, tak môže u nás začať s čistým štítom nezaťažený minulosťou. Jablkám sa u nás všade darí veľmi dobre a nechýbajú nám ani vhodné ciderové odrody.

Jablko, dobré na výrobu cideru poznáte pomerne ľahko. Stačí doň zahryznúť. Keď vám zvraští tvár a stŕpne podnebie, tak viete, že čo sa nedá zjesť to sa dá dobre skvasiť. Najlepšie ciderové odrody sú spravidla kyslé, trpké až horké a nikomu moc nechutia. Ak máte takýto strom na záhrade, tak na neho určite neberte pílu ani sekeru. Dajte mu šancu. Ten, čo ho zasadil, možno vedel čo robí. Jabĺčka na jeseň pozbierajte, vylisujte a nechajte prekvasiť. Možno sa stane zázrak a z outsidera vašej záhrady bude razom váš najobľúbenejší strom.

Vyrobiť cider je pomerne jednoduché. Stačí vám šrotovník, lis a nejaká nádoba na kvasenie a zrenie. Cider sa najčastejšie vyrába z muštu, ale môžete priamo kvasiť aj neodšťavenú jablkovú drť. Na rozkvasenie môžete použiť kvasinky z obchodu alebo tie, čo si s jablkami prinesiete priamo zo sadu.

Ciderov je veľa druhov. Každý región a každý výrobca má svoj štýl a postup výroby. Možnosti sú pomerne široké. Cider môže byť sladký, suchý, tichý aj perlivý. Špeciálnym sladkým druhom cideru je ice-cider, kde sa prebytočná voda odstráni vymrazením muštu.

Ak ste práve dostali chuť na cider, prípadne by ste si raz chceli dorobiť svoj vlastný a ešte neviete ako na to, tak príďte 24.8. do Novej Cvernovky na prvú slovenskú CIDERSHOW. Aby vám nič podstatné neuniklo, tak môžete sledovať CiderShow aj na FB a IG.

Ochutnáte pestrú paletu produktov od profi aj hobby producentov z Česka a Slovenska, dozviete sa veľa zaujímavých informácií o tom, ako sa robí cider a možno to bude pre vás zároveň dobrá príprava na jesennú sezónu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *