V súčasnosti absolútna väčšina vinárov spracováva biele a modré odrody samostatne, ale v minulosti to tak úplne nebolo. Víno sa striktne nedelilo na biele a červené a farebná škála bola oveľa pestrejšia. Menší vinári spravidla robili iba jedno víno aj keď mali zmiešané vinohrady. Takýmto vínam sa kvôli typickej svetlorubínovej farbe hovorilo ryšák alebo ryšiak. Farebnosť ryšavých vín závisí od pomeru bielych a modrých odrôd. Čim väčší podiel modrých odrôd tým sýtejšia farba. Historické pramene uvádzajú, že ešte koncom 19-teho storočia bolo v našich zemepisných šírkach každé štvrté, piate víno ryšavé. Dnes je to bohužiaľ rarita a tieto vína nepozná ani súčasná literatúra ani vinársky zákon. Ale možno ryšavým vínam svitá na lepšie časy, lebo v ostatných rokoch sa začalo viacero malých vinárov vracať k tejto zabudnutej technológii. Ryšavé víno by nemalo byť kupážov hotových vín, ale spoločným spracovaním bielych a modrých odrôd od úplného začiatku. Technológia spracovanie je rovnaká ako pri červených vínach, čiže víno fermentuje aj so šupkami. A ako chutia ryšavé vína?
Presvedčiť sa môžete sami, ak si od nás objednáte februárovú bedničku, ktorú sme poskladali zo svätojurských vín:
- Ryšák 2014, ŽIVÉ VÍNO, Svätý Jur, odrody - FM, ZW, PG, RV
- Ryšák 2015, ŽIVÉ VÍNO, Svätý Jur, odrody - SV, FM, ZW, RR, RV, VZ
- Ryšák 2015, Roman Ferstl, Svätý Jur, odrody - FM, RR
Všetky tri vína sú robené podobnou technológiou. Kvasenie bolo spontánne, macerácia na šupkách prebiehala zhruba 2 týždne a rok vyzrievali v drevených sudoch. Fľašované boli bez čírenia a filtrácie. Optimálna teplota vína pri konzumácii je 15-18 stupňov. Vína odporúčame piť pomaly. Kľudne si pitie rozfázujte na niekoľko večerov po sebe. Ryšák 2014 si zaslúži dekantáciu.
Cena: 45 €